Ana Sayfa
Duyurular
Sakarya Üniversitesi Yüz Yüze Eğitimin Uzaktan Eğitim İle Desteklenmesine İlişkin Uygulama Esasları

Sakarya Üniversitesi Yüz Yüze Eğitimin Uzaktan Eğitim ile Desteklenmesine İlişkin Uygulama Esasları

Sakarya Üniversitesi Yüz Yüze Eğitimin Uzaktan Eğitim ile Desteklenmesine İlişkin Uygulama Esasları

2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Dönemi 27 Şubat 2023 Pazartesi gününden itibaren Nisan ayı başına kadar uzaktan eğitim yoluyla gerçekleştirilecektir.  Uzaktan Eğitim kararı Nisan ayında Yükseköğretim Kurulu tarafından yeniden gözden geçirilecektir. Eğitim ve öğretime ilişkin usul ve esaslar aşağıda belirtilmiştir.

  1. Aşağıda ifade edilen uygulamalı eğitimler yüz yüze mahallinde gerçekleştirilecektir. Yüz yüze gerçekleştirilecek süreçler ilgili birimler tarafından ilan edilecektir.
  1. Tıp Fakültesi'nin 4, 5. ve 6. Sınıf öğrencileri,
  2. Diş Hekimliği Fakültesi'nin 4 ve 5. Sınıf öğrencileri.
  3. (7+1) programı uygulayan Teknoloji ve Mühendislik Fakültelerinin (+1) dönemdeki öğrencileri.
  4. Hemşirelik. Ebelik ve diğer tüm yükseköğretim programlarında İşletmede Mesleki Eğitim Uygulaması yapan öğrencileri (Bakınız: Yükseköğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği madde 12),
  5. (3+1) veya (2+1) programı uygulayan Meslek Yüksekokullarının (+1) dönemdeki öğrencileri, Meslek Yüksekokullarının İşletmede Mesleki Eğitim Uygulaması yapan öğrencileri (Bakınız: Yükseköğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği madde 12),
  6. Öğretmenlik Uygulaması dersinin öğrencileri.
  7. Mezun duruma gelmiş ve stajı eksik kalmış olan ön lisans ve lisans programı öğrencileri, kayıtlı oldukları programın müfredatında yer alan zorunlu stajlarını ilgili işyerlerinde yüz yüze yerine getireceklerdir.
  1. Teori ve uygulama (laboratuvar, atölye, saha vb.) içeren derslerin teorik kısmı uzaktan eğitim yoluyla yapılacaktır. Derslere ait uygulama kısmı ise bu yılın Nisan ayından sonraya bırakılacaktır. Uzaktan eğitim Nisan ayından sonra da devam etmesi halinde bu şekildeki uygulamalar, yükseköğretim kurumunun yetkili kurullarının alacağı karar ile yaz döneminde yapılabileceği gibi bir sonraki eğitim ve öğretim dönemine de ertelenebilecek veya uygulamalı proje çalışmalarıyla tamamlanabilecektir.
  2. Üniversite ortak zorunlu Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı dersleri asenkron biçimde yürütülecektir. Bu derslerde çevrimiçi canlı ders olmayacaktır.
  3. Yukarıdaki kapsamın dışında kalan tüm dersler uzaktan eğitim yoluyla çevrim içi şekilde gerçekleştirilecektir.
  4. Çevrim içi derslerde devam zorunluluğu aranmayacaktır.
  5. Ön lisans/lisans programlarındaki derslerde ya geçen yıllarda yapılan dersin haftalık sanal sınıf kayıt bağlantısı ile elektronik dokümandan oluşan kaynaklar paylaşılacak ya da sanal sınıflar eş zamanlı olarak gerçekleşecektir. Ders materyalleri ve dersin işleyişi hakkında bilgiler için öğretim üyelerine danışılmalıdır.
  6. Gerçekleştirilen sanal sınıflar kaydedilerek sonradan tekrar izlemeye açık olacaktır.
  7. Sanal sınıf derslerine canlı olarak katılmak için, “Başlangıç̧ Tarihi” sütununda belirtilen tarih/saatte ilgili dersin adına ya da "Katıl" bağlantı düğmesine tıklanması gerekmektedir. Tamamlanmış̧ olan bir sanal sınıf dersine ise canlı sanal sınıf tarihinden sonra kayıttan erişilebilmektedir.
  8. Uzaktan eğitim uygulama adımları hakkında daha detaylı bilgilere ve öğrenci yardım dökümanlarına Yardım sayfasından ulaşılabilir.
  9. Lisansüstü programlardaki derslerin sanal sınıfları öğretim elemanları tarafından tanımlanacaktır. İstenildiği takdirde sanal sınıflar farklı bir sanal sınıf uygulaması (MS Teams, Google Meet, Zoom vb.) üzerinden de yapılabilecektir. Öğretim elemanları gerekli duyuruları SABİS üzerinden gerçekleştirecektir.
  10. Nisan ayına kadar hiçbir ölçme ve değerlendirme etkinliği yapılmayacaktır. Ölçme değerlendirme ve sınavlar ilgili bilgiler Yükseköğretim Kurulu’nun yeniden değerlendirmesi sonrasında ileri bir tarihte açıklanacaktır.
  11. Derslere SABİS sistemi üzerinden (sabis.sakarya.edu.tr) öğrenci kullanıcı adı ve şifre ile erişim sağlanacaktır.
  12. Derslerle ilgili tanımlanan materyallere (doküman, sanal sınıf vb.) “Sabis >  Öğrenci Bilgi Sistemi > Seçilen Dersler >  Ders > Ders Materyalleri / Sanal sınıflar vb.” adımları takip ederek ulaşılabilir.
  13. Sanal sınıf derslerini canlı ya da sonradan izlemek için güncel Google Chrome ve Mozilla Firefox tarayıcılarını kullanılması önerilmektedir. Tarayıcılardan birinde sorun yaşanırsa diğer tarayıcı denenmelidir.
  14. Sanal sınıf derslerine mobil cihazlardan canlı katılım ya da kayıttan izlemek için herhangi bir uygulama yüklemeye gerek yoktur.
  15. Özellikle 1. ve 2. Sınıftaki dersler için 24 Şubat 2023 tarihinde deneme dersi yapılacaktır. Bu derslerin amacı sistemi kullanımına yönelik farkındalığın arttırılmasıdır.
  16. Uzaktan eğitim süreçlerinde teknik ve akademik destek için ilgili birimin destek sorumluları güncel listesi Destek Sorumluları sayfasında yer almaktadır.
  17. Eğitim öğretim süreçlerine ilişkin diğer gerekli bilgiler ilgili fakülte/myo/enstitü tarafından yapılacaktır.
  18. Talep eden her üniversite öğrencisi Bahar Yarıyılında kayıt dondurabilecektir. 27 Şubat-17 Mart 2023 tarihleri arasında dileyen öğrenci kayıt dondurma başvurusunda bulunabilecektir. Öğrencinin kayıt dondurduğu dönem azami öğrenim süresinden sayılmayacaktır. Kayıt dondurma talepleri ilgili eğitim birimine yapılacaktır.