***Bu sayfada yer alan bilgiler öğrenimi sırasında pedagojik formasyon eğitimine ilişkin bilgilerdir. Mezun öğrenciler Eğitim Fakültesi tarafından yürütülen “Mezunlar için Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı” nı incelemelidir. ***
LİSANS PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİNE İLİŞKİN UYGULAMA ESASLARI
Amaç, Kapsam ve Dayanak
Madde 1 - (1) Bu uygulama esaslarının amacı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 29.12.2022 tarihli Genel Kurul toplantısında alınan “öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlarda örgün eğitimine devam eden öğrencilere eğitim-öğretim süresi içinde pedagojik formasyon eğitimi verilmesi” kararı kapsamında olmak üzere Üniversitemizde uygulanacak olan Pedagojik Formasyon Eğitimi aşağıda yer alan esaslara bağlı olarak yürütülecektir.
Genel Hükümler
Madde 2 - (1) 29.12.2022 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında alınan karar uyarınca, Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın (TTKB) 20.02.2014 tarih ve 9 sayılı “Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları”nın ekinde yer alan öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlardaki lisans öğrencilerimiz, talep etmeleri hâlinde, öğrenimleri sırasında pedagojik formasyon derslerini alabilirler.
(2) Pedagojik Formasyon Eğitimi Programı zorunlu olmayıp, isteğe bağlı bir programdır.
(3) Pedagojik Formasyon Eğitimine sadece üçüncü yarıyıl başında yapılan başvurular kabul edilir.
(4) Pedagojik formasyon eğitimine başlayan öğrenciler derslerini eğitimlerinin üçüncü yarıyılından itibaren almalıdır.
(5) Pedagojik formasyon eğitimi dersleri 40 AKTS' den oluşur (Tablo 1). Pedagojik formasyon kapsamında alınan dersler öğrencinin lisans programından mezuniyeti için alması gereken asgarî 240 AKTS şartının dışında değerlendirilir. Bu eğitimi alan dört yıllık lisans programında öğrenim gören bir öğrenci en az 240+40 AKTS olmak üzere toplam 280 AKTS alır.
(6) Pedagojik formasyon dersleri, lisans programlarında (240 AKTS dışında) 3. yarıyıldan itibaren isteğe bağlı seçmeli ders olarak tanımlanır.
(7) Pedagojik formasyon dersleri bir dönemde alınabilecek AKTS limitine dahil değildir.
(8) Pedagojik formasyon derslerinde devam zorunluluğu “Sakarya Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” hükümlerine göre uygulanır.
(9) Öğrenciler pedagojik formasyon derslerini ilgili dönemde alacağı herhangi bir dersle çakışması durumunda alamaz.
(10) Öğretmenlik Uygulaması Sakarya ilindeki MEB’e bağlı okullarda yapılır. Öğretmenlik Uygulaması dersini alabilmek için öğrencilerin en az yedi (7) formasyon dersinden başarılı olması gerekmektedir.
(11) Pedagojik formasyon dersleri transkriptte gösterilir, genel ağırlıklı not ortalamasına ve mezuniyet ortalamasına dahil edilir. Pedagojik Formasyon Eğitimine başlayan ancak daha sonra ilgili dersleri tamamlamadan eğitimden ayrılan veya mezun olan öğrencilerin başarılı oldukları dersler transkriptte gösterilir.
(12) Pedagojik formasyon derslerinin tümünü başarıyla tamamlayan öğrencilerin diplomalarının arka yüzünde "Pedagojik formasyon eğitimini tamamlamıştır." ifadesi yer alır.
(13) İlgili lisans programları için alanlara göre eğitim bilimleri ve öğretmen yetiştirme alanındaki öğretim elemanlarının uzmanlık alanları ve yeterliliği dikkate alınarak öğretim elemanlarının görevlendirilmesi Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı tarafından planlanarak Rektörlük oluruna sunulur. Dersleri verecek öğretim elemanlarının doktora veya doçentliğinin ilgili alandan olması gerekir. Özel Öğretim Yöntemleri derslerini yürütmede, doktorasını veya doçentliğini eğitim programları ve öğretim alanında almış öğretim elemanları, ilgili alanın öğretimine ilişkin dersleri lisansüstü düzeyde almışlarsa, pedagojik formasyon eğitimcisi şartını yerine getirmek için ikame edilebilir.
Başvuru ve Kayıt
Madde 3 - (1) Pedagojik formasyon eğitimine başlamak isteyen öğrenciler SABİS den başvuru yapmaları gerekmektedir.
(2) Pedagojik Formasyon Eğitimine Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın (TTKB) 20.02.2014 tarih ve 9 sayılı “Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları”nın ekinde yer alan örgün programlarda kayıtlı öğrenciler başvurabilir.
(3) Pedagojik formasyon eğitimine başvuracak öğrencilerin, başvuru döneminde Genel Ağırlıklı Not Ortalamasının en az 2.00/4.00 olması gerekmektedir.
(4) Başvurular her eğitim-öğretim yılı güz dönemi başında ilan edilen tarihlerde alınır.
(5) Her eğitim-öğretim yılında pedagojik formasyon eğitimine kabul edilecek öğrenci sayısı toplam 400’dür.
(6) Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı ildeki okullarda ilgili alanın yer alıp almadığına ve alanda Öğretmenlik Uygulaması Danışmanlığı Eğitimi Kurs Belgesi'ne sahip uygulama öğretmenin bulunup bulunmadığına, ildeki okulların kapasitesine bağlı olarak uygulama öğretmeni ve üniversite bünyesindeki alan ve uygulama öğretim elemanı ile Eğitim Bilimleri alanındaki gerekli öğretim elemanı sayısı, fiziki kapasite de göz önüne alınarak alanlara göre ayrılacak öğrenci kontenjanlarına üniversite senatosu ile karar verilir.
(7) Başvuran öğrenciler alanlarına göre en yüksek not ortalamasından başlayarak sıralanır ve alan için belirlenen kontenjana göre eğitime kabul edilir. Not ortalamasının eşit olması durumunda YKS yerleşme puanı yüksek olan öğrenci kabul edilir.
(8) Kontenjan dahilinde pedagojik formasyon eğitimine kabul edilen öğrenciler akademik takvimde belirtilen tarihler içerisinde pedagojik formasyon eğitimi derslerine kayıt yapabilir.
Dersler ve Sınavlar
Madde 4 - (1) İlgili dönemdeki pedagojik formasyon dersinin kaç şubeye ayrılacağı ve öğrencilerin şubelere dağılımı; öğrenci sayıları, dersi verebilecek öğretim üyesi sayısı ve birimlerin fiziki kapasitesi dikkate alınarak belirlenir.
(2) Pedagojik formasyon eğitimi dersleri Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Çerçeve Usul Ve Esaslar’ın 6. maddesinde belirtilen ders verecek öğretim elemanlarına ilişkin husus çerçevesinde yürütülecek olup doktora veya doçentlik alanı Eğitim Yönetimi, Eğitim Programları ve Öğretim, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme anabilim dallarında olan ve ilgili üniversitenin kadrosunda bulunan öğretim elemanları pedagojik formasyon derslerini verebilir.
(3) Yükseköğretim Kurumlarındaki Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar uyarınca herhangi bir programdaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’u uzaktan öğretimle verilebilir. İlgili dönemde seçmeli ders olarak açılacak olan pedagojik formasyon dersleri gerektiği durumda bu kapsamda (özel öğretim yöntemleri ve öğretmenlik uygulaması dersi gibi uygulamalı dersler hariç) değerlendirilecektir.
(4) Lisans pedagojik formasyon derslerinin işleyişinden, ilgili derslerin koordinatörleri sorumludur.
(4) Pedagojik formasyon derslerine ait sınavlar akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır.
(5) Lisans pedagojik formasyon ders muafiyet başvuruları, öğrencinin öğrenim gördüğü birime yapılır. Ders eşdeğerliği ve muafiyet başvuruları, ilgili dersin ders koordinatörünün önerisi üzerine öğrencinin öğrenim gördüğü birim yönetim kurulunca karara bağlanır. Öğretmenlik Uygulaması dersi için muafiyet işlemi yapılmaz.
Diğer Hükümler
Madde 5 - (1) İlgili eğitim birimlerinde iş ve işlemler Pedagojik Formasyon Eğitimi Koordinatörlükleri ile yürütülür.
(2) Koordinatörlükler Pedagojik Formasyon Eğitimi hakkında ilgili bölümlere gerekli bilgilendirmeyi sağlar.
(3) Öğretmenlik Uygulaması dersini alan öğrencilerin listesi ilgili koordinatörlükler tarafından hazırlanır ve İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderilmek üzere bağlı olduğu dekanlığa iletilir.
(4) Derslerin hangi yarıyıllarda açılacağı, haftalık ders programları ve görevlendirilecek öğretim elemanları, sınav programı Öğrenci Dekanlığı ve Eğitim Fakültesi Dekanlığı tarafından planlanır.
(5) İl Millî Eğitim Müdürlüğü ile yazışmalar, Öğrenci Dekanlığı üzerinden yapılır.
Geçiş Hükümleri
Madde 6 (1) 2023-2024 eğitim yılı ve öncesinde başvuran öğrencilerin öğretmenlik uygulaması dersini alabilmesi için formasyon derslerinin en az beş tanesinden başarılı olması gerekmektedir.
Yürürlük
Madde (7) – (1) Bu esaslar 2024-2025 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde (8) – (1) Bu esasların hükümlerini Sakarya Üniversitesi Rektörü yürütür.
(Üniversitemiz Senatosu 22.08.2024 tarih ve 686/1 sayılı kararı.)