Ana Sayfa
Yatay Geçiş
Merkezi Yerleştirme Puanına Göre

Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Yatay geçiş Esasları

YATAY GEÇİŞ YÖNETMELİĞİ EK MADDE-1

MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANI İLE BAŞVURU ESASLARI

 

  1. Öğrencinin kayıt olduğu yılki merkezi yerleştirme puanlarının başka bir diploma programının girdiği yıldaki taban puanına yüksek olması şartı ile başvuru yapabilir.

  2. 2015-2016 Eğitim öğretim yılı ve daha önceki yıllarda yükseköğretim kurumuna kayıt olmuş Hazırlık, Ara sınıf yada son sınıf öğrencileri başvurabilir. (2015 OSYS Sonuçlarına göre herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleşenler başvuru yapamazlar)

  3. Her bir diploma programının hazırlık sınıfı dahil her bir sınıfı 2015 ÖSYS Klavuzunda belirtilen kontenjanın %30’u kadar kontenjan açılabilir.

  4. Başvuru sayısı belirlenen kontenjandan fazla olması durumunda başvuran en yüksek ÖSYS puanlı adaydan başlayarak kontenjan kadar adayın kaydı yapılacaktır.

  5. DGS ile yerleşen öğrencilerin sadece yerleştikleri yıldaki DGS Klavuzunda öğrencinin önlisans alanı ile tercih edebileceği programlar arasında DGS puanı göz önünde bulundurularak başvurusu alınacaktır.

  6. M.T.O.K. Programlarında okuyan öğrenciler Yükseköğretim kurumuna kayıt oldukları yılki ÖSYS Klavuzunda yer alan tercih edebilecekleri ve yerleşebilecekleri M.T.O.K. programlarına başvuru yapabilirler.

  7. Sınavsız Geçişten yararlanarak bir yükseköğretim kurumuna yerleşen öğrenciler yerleşme önceliklerinde oluşan taban puanlar ile OSYS puanlarının ÖSYM Başkanlığı tarafından yayınlanan klavuzlar dikkate alınarak başvurabileceklerdir.

  8. Özel yetenek sınavı ile bir Yükseköğretim Kurumuna kayıt olan öğrenciler Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş başvurusunda bulunabilir.

  9. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş başvurusunda bulunulamaz.

  10. Öğrencinin başvuru yaptığı bölümün yerleştiği yıl ÖSYS Klavuzunda program ile ilgili özel koşul bulunması durumunda başvuran öğrenciler bu koşulları sağlamak durumundadır.

  11. Öğrencinin Yükseköğretim Kurumuna kayıt olduğu yıl, yatay geçiş için başvuracağı bölüme öğrenci alınmamış ise başvuru alınamaz.

  12. Öğretim Dili tamamen yada kısmen yabancı dilde eğitim yapan programlara müracaat eden adayların yabancı dil şartını sağlamaları gereklidir.

  13. Ek 1. Maddesi (Merkezi Yerleştirme Puanı) ile yatay geçiş sadece bir defaya mahsus yapılabilir. Bu madde ile yatay geçiş yapan öğrenci daha sonraki başvuru döneminde geldiği yükseköğretim kurumuna dönüş yapabilir.(Başka bir Yükseköğretim kurumuna geçemez.)