Ana Sayfa
Yatay Geçiş
Başarı Puanına Göre

BAŞARI PUANINA GÖRE YATAY GEÇİŞ ESASLARI

2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılında Eğitim Birimlerimize (Tıp Fak.hariç) Yatay Geçiş yoluyla kabul edilecek öğrencilerde aranacak nitelikler, gerekli belgeler, başvuru tarihi ile koşullar aşağıda çıkarılmıştır.

(TIP FAKÜLTESİ BAŞVURULARI (http://www.tip.sakarya.edu.tr/ adresinden verilen tarihlerde yapılmaktadır)

KOŞULLAR

1)Kurumlar arası yatay geçişler ancak, Yükseköğretim Kurulunca eşdeğer eğitim programları uygulayan Yükseköğretim kurumları arasında veya içeriklerinin en az yüzde sekseni aynı olduğu tespit edilen diploma programlarına yapılır. 

Kurum içinde eğitim birimi içerisinde programlar arası ya da eğitim birimleri arasında aynı düzeyde Eğitim Birimleri programları arasında eşdeğer (ismi aynı ya da ismi farklı olmakla birlikte içerikleri en az yüzde seksen aynı olan program) programlara kontenjan dahilinde yatay geçiş yapılabilir.

2)Önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.

3)Kurum içinde aynı diploma programlarında birinci öğretimden ikinci öğretime kontenjan sınırlaması olmaksızın yapılabilir. Ancak ikinci öğretim programına geçiş yapan öğrenciler ikinci öğretim ücreti öderler.

4)Herhangi bir disiplin cezası alınmamış olmak.

5)İkinci öğretimden sadece ikinci öğretime yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın herhangi bir döneminde (güz veya bahar) ilk yüzde onuna girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programına kontenjan dahilinde yatay geçiş yapabilirler

6)Açık veya uzaktan eğitim programlarından diğer açık veya uzaktan eğitim diploma programlarına kontenjan dahilinde yatay geçiş yapılabilir. Açık ve uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki not ortalamasının 100 üzerinden 80 veya üzeri olması ya da kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının geçmek istediği üniversitemiz diploma programının o yılki taban puanına eşit veya üzeri olması gerekir.

7)Kurumlar arası birinci veya ikinci öğretim diploma programlarından açık veya uzaktan eğitim programlarına kontenjan dahilinde yatay geçiş yapılabilir.

8)Beşli veya yüzlük sisteme göre elde edilen başarı notlarının birbirine dönüştürülmesinde Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen, dönüştürme tabloları kullanılır.

9)Kayıt dondurmuş olmak yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez.

10) Başarı şartını sağlayan yeterli sayıda adayın olması halinde kontenjan sayısı kadar iki kez olmak üzere yedek aday ilan edilir. (Yedek kayıtları sonucunda dolmayan kontenjanlar için tekrar yedek belirlenmez).

11)Yatay geçişle gelen öğrencilerin daha önceki diploma programlarında almış ve başarmış oldukları derslere ait intibakları yapılarak bu derslere ilişkin notları transkriptine işlenir

12)Yatay geçiş başvuruları için öğrencinin kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının yüz üzerinden 60 veya 4 üzerinden 2,29 olması gerekir. Ayrıca; eğitim görmekte olduğu kuruma kayıt olduğu yıl itibariyle dil hazırlık ve bilimsel hazırlık sınıfları hariç dönem kaybı olmaksızın alttan başarısız dersi ile almadığı dersinin bulunmaması ve yatay geçiş yapacağı yarıyılı okumamış olması şarttır.

13)Yurt dışından başvuru yapacak öğrenciler kredi sistemine göre eğitim alıyorlar ise;

a) III.yarıyıla başvuracak öğrenciler en az    40 Kredi/AKTS

                  b) V.yarıyıla Başvuracak öğrenci için en az 100 Kredi/AKTS

ders almış ve başarmış olması gerekmektedir.

14)Türk Silahlı Kuvvetleri ile Polis Akademisi ve bağlı Yükseköğretim kurumlarında öğrenimlerine devam eden öğrenciler 11.maddede belirtilen başarı şartını sağladıkları takdirde başvuruda bulunabilirler. Yükseköğretim Kurumları Disiplin Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 10.maddesinde sayılan fiiller nedeniyle, başarısızlık veya disiplinsizlik nedeni ile ilişiği kesilenler başvuruda bulunamazlar. Bunun dışında ilişi kesilenler ilişiklerinin kesilmesinden itibaren 2 yıl içinde yatay geçiş hükümlerine göre başvuruda bulunabilirler.

15)Kurumlar arası yatay geçiş değerlendirme sonuçları geçerli başvurusu olan tüm adayların isimleri değerlendirmede esas alınan puanlara göre sıralanmış biçimde internet sayfamızda (www.ogrisl.sakarya.edu.tr )  ilan edilir.

16)Yurtdışı Üniversitelerinden başvurularda Yurt içinde başvuran adaylardan istenen başarı şartları aranır.

17)Yurt dışındaki Yükseköğretim kurumlarından, yatay geçiş yapmak istediği yükseköğretim kurumundaki diploma programının ilgili sınıfına öğrenci kabulündeki taban puanına sahip öğrenciler başarı şartı aranmaksızın yatay geçiş başvurusu yapabilirler. Bu yolla başvuran öğrencilerin yatay geçiş başvurusu yurtdışı yatay geçiş kontenjanı dışında değerlendirilir.

18)Yurt dışındaki Yükseköğretim kurumlarının diploma programlarının Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınması ve kayıtlı olduğu diploma programına yatay geçiş için başvurduğu önlisans veya lisans diploma programına eşdeğerliliğinin Üniversitemizce kabul edilmesi şartı aranır.

19)Yurt dışındaki Yükseköğretim Kurumlarına ÖSYM’ce yerleştirilmiş olmak veya Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınması ve eşdeğerliliğinin (denklik) olması gerekir. İlgili belgeleri olmayanlar yatay geçiş başvurusu yapamazlar.

20)Yurt dışındaki Yükseköğretim Kurumlarının özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarına kayıtlı olan öğrenciler yatay geçiş başvurusunda bulunamazlar. Yurt içinden veya Yurt dışından yatay geçiş için yapılan başvurularda genel başarı not ortalamasının eşit olması halinde öğrencileri girdikleri yılki ÖSYM puanlarına bakılır. Fazla olan bir üst sıraya çıkar. ÖSYM puanlarının da eşit olması halinde bölümün esas derslerinden ortalaması yüksek olanlar üst sıraya alınırlar.

21)Yurtdışı yatay geçiş kontenjanları yurtiçi kontenjanının yarısını aşamaz.

22)  Yurt Dışından Yurtdışında yükseköğrenime başlayan öğrencilerin Üniversite programlarına geçiş başvurusunda bulunabilmesi için;

a) ÖSYS puanına (vakıf üniversiteleri hariç en az bir yükseköğretim kurumunun birinci veya ikinci öğretim diploma programına ÖSYM tarafından merkezi sınavla yerleştirilen en düşük puanlı öğrencinin giriş puanına eşit olması)

                             veya

b) SAT 1 (Minimum her konudan 300 puan), ACT (Minimum 21 Puan), Abitur (Minimum 3.3), Fransız Bakaloryası (Minimum 10), GCE (Minimum 2 konuda A seviyesi), Uluslararası Bakalorya (Minimum 28)Avusturya Matura Diploması (Minimum 3.3),  puanlarından birine sahip olmaları gerekir.  (Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın şartı)

23)Kurumlar arası yatay geçiş için; ÖSYM giriş genel kontenjanı;  

  • 50 ve daha az olan programlarda 2,
  • 51-100 arası olanlarda 3,
  • 101 ve üzerinde olan diploma programlarda 4 olarak belirlenir.

Ancak geçişin yapılacağı programın giriş yılı ÖSYM kontenjanı ile geçiş yapılacağı yıla kadar, programdan ilişiği kesilen veya ayrılan öğrenci sayıları ile bu yarıyıl içinde yatay geçiş yoluyla gelmiş olan öğrenci sayıları arasındaki farkı aşmayacak şekilde ilave kontenjan belirlenebilir.

24)Kurum içi kontenjanları ÖSYM kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanlarının yüzde on beşini geçemez.

25)Kurum içi yatay geçiş kontenjanları aynı eğitim birimi için ve farklı eğitim birimleri için ayrı ayrı belirlenebilir. Ancak toplam kontenjan 21.maddede belirtilen sayıyı aşamaz.

  1. Farklı puan türü ile öğrenci kabul eden programlar arası yatay geçiş yapılabilmesi için, öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibariyle, geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olamaz. (ÖSYM Sonuç Belgesi müracaat esnasında öğrenciden istenecektir.)

27)Yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlara kurum içi yatay geçiş yapılabilmesi için diğer şartların yanı sıra yetenek sınavında da başarılı olması şartı aranır.